Bridge

Een spannende en boeiende denksport

Bridge - een kennismaking


Bridge is een kaartspel en één van de meest gespeelde denksporten in de wereld. Je speelt samen met je bridgepartner tegen twee tegenstanders. Op elk spel probeer je met je partner meer slagen te maken dan de tegenstanders.

Afwisselend en sociaal


Een spel duurt ongeveer 7½ minuut en je speelt steeds tegen andere paren. Daarom is bridge een heel sociale activiteit waarbij je veel verschillende mensen ontmoet. Zodra je de regels kent, kun je het overal ter wereld tegen iederen spelen, want de spelregels zijn overal hetzelfde. Meer dan drie andere personen en een spel kaarten heb je niet nodig.
drive

Moeilijk?


Bridge heeft de naam moeilijk te zijn, maar de regels zijn in een uurtje wel te leren. Bij de cursus die we organiseren zorgen we ervoor dat je vanaf de eerste dag al in de praktijk aan de slag kunt. Natuurlijk kun daarna nog een boel meer opsteken over hoe je meer slagen kunt proberen te maken, hoe je het de tegenstanders moeilijk maakt en hoe je het beste met je bridgepartner kunt samenwerken. Wat dat betreft is wie beter wil worden nooit uitgeleerd, maar dat maakt het natuurlijk alleen maar uitdagender.
Cursusboek - Bridge in een flits

Leeftijd


In het wedstrijdbridge op topniveau, wereldwijd maar vooral in Nederland, zijn het meestal de jongeren (tussen de 18 en 40 jaar) die de dienst uitmaken. Maar je kunt bridge tot op hoge leeftijd spelen en de echte cracks handhaven zich ook op latere leeftijd in de top. Zo nam Benito Garozzo (een beroemde bridger en één van de beste kaarters ooit) in 1961 voor het eerst deel een wereldkampioenschap, maar was hij in 2017 – 90 jaar oud! – bij het wereldkampioenschap in Lyon plotseling opnieuw in het Italiaans team te vinden. En met een teamgenoot die met 18 jaar één van de jongste spelers ooit in het Italiaanse team was! Dat was natuurlijk wel een uitzondering, maar het is duidelijk dat bridgen veel mensen helpt om mentaal fit te blijven.
Benito Garozzo & Giovanni Donati

Geluk


Een kenmerk van alle kaartspelen is de geluksfactor die meespeelt en die bij andere denksporten niet aanwezig is. Dat maakt het spel boeiend en afwisselend. Maar het aantrekkelijke van bridge is, dat hoewel geluk een rol speelt, het niet van belang is of je goede of slechte kaarten krijgt. De kans om te winnen is afhankelijk van de vraag wat je met de mogelijkheden van die kaarten doet. Wie met slechte kaarten meer scoort dan met die kaarten verwacht mag worden, wint van degene die misschien wel meer punten haalt, maar dat alleen doet doordat hij betere kaarten had. Daardoor is ieder spel even interessant en kan het nooit saai worden. Hoe dat gaat – dat gaan we je allemaal in die cursus vertellen.

Cursus


Wij verzorgen cursussen en clinics zowel voor mensen die geïnteresseerd zijn in bridge, maar het nog nooit gedaan hebben en voor mensen die ooit de regels wel hebben geleerd en bridge gespeeld hebben maar die kun kennis willen opfrissen.

Op dit moment loopt een cursus voor beginners, waarbij het maximum aantal deelnemers (16) bereikt is. In januari 2020 starten we een nieuwe cursus voor beginners en zal ook cursus 2 (het vervolg op de beginnerscursus) op het programma staan. Waarschijnlijk zal de beginnerscursus op maandagavond en de vervolgcursus op woensdagavond gepland worden.

Afhankelijk van de belangstelling zal eventueel ook een cursus voor meer gevorderden gepland worden en m.i.v. november 2019 mogelijk ook oefendrives (op enkele vrijdagavonden).

Kenmerken
• iedere cursus bestaat uit 12 lessen (inclusief slotwedstrijd)
• gediplomeerd bridge-docent (opleiding en diploma Nederlandse Bridge Bond)
• door Berry Westra (ex-wereldkampioen en één van de autoriteiten op bridgegebeid) ontwikkelde
lesmethode (zie
hier)
• aanmelding zonder bridge-partner mogelijk
• adres : lunchroom Donker & Blond – Javastraat 142 – Den Haag
• kosten € 100,- voor 12 lessen (inclusief cursusboek)
Voor informatie stuur me een mailtje of bel even.
Koen Poppe
06 52474647
k.poppe@gmail.com